Türk Diş Hekimliği Günü

Yayın Tarihi | 22 November 2023, Wednesday

Türkiye’de modern diş hekimliğinin başlaması, Tıbbıye-i Mülkiye’nin kurulmasından hemen sonra, Maarif Nazırı Emrullah Efendi’nin kişisel gayretleri sonucu Muallimler Meclisi’nde “Dişçi Mektebi” kurulması için müzakerelerin başladığı tarih olan 22 Kasım 1908 yılından beri düzenli olarak kutlanmaya başlanan Türk Diş Hekimliği Günümüzün 115. yılı kutlu olsun.
İstanbul’da, Kadırga’da iki katlı ahşap bir binada başlanan diş hekimliği hizmetleri, günümüzde, eğitim-öğretime başlamış 104 adet ve eğitim-öğretime henüz başlamamış 14 adet olmak üzere toplam 118 adet diş hekimliği fakültesi ile büyük bir sayıya ulaşmıştır. Fakültemiz; 3 Temmuz 2017 tarih ve 10549 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile  ülkemizde 74. sırada kurulmuştur. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 5.000 diş hekimi de, mezun olarak mesleki yaşantılarına başlamaktadır.
Türkiye’mizde diş tedavilerinde uygulanan yöntemler ve kullanılan teknolojik cihazlar; Avrupa ve dünyada, ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Diş ve göz alanında sağlık turizminde dünyada 5. sırada olmamız büyük bir mutluluk kaynağı iken, halkımız ağız ve diş bakımı konusunda sınıfta kalmıştır.
Toplumumuzun %74’ünde diş çürüğü ve %70’inde dişeti problemlerinin mevcut olması kabul edilemez bir sorundur. Zira, evlerin %60’ında diş fırçası ve diş macunu maalesef hiç bulunmamaktadır. 3 ayda bir yenilenmesi gereken diş fırçası, ülkemizde ortalama 4 yılda bir yenilenmektedir. Yıllık diş macunu tüketimi ABD’de 572 gram iken, ülkemizde sadece 125 gram kadardır. İdeal diş fırçalama süresi 2 dakika iken, ülkemizde diş fırçalama ortalama 30 saniye gibi kısa bir süre içinde bitirilmektedir.
Toplumumuzda ağız ve diş sağlığının düzelmesi için başta Diş Hekimliği Fakülteleri olmak üzere tüm diş hekimlerimize görev ve sorumlulukların düştüğünün bilincindeyiz. Halkımızı öncelikle doğru ve etkin diş fırçalama ve ağız bakımı konusunda bilinçli hale getirmemiz, ağız bakımını da tıpkı el ve vücut temizliği gibi bir yaşam felsefesi olarak görmelerini sağlamamız, hızlı ve planlı bir şekilde diş ve dişeti problemlerini ortadan kaldırmamız gerekmektedir. Zira, ağız ve diş sağlığını bozan faktörler vücut sağlığını da etkilemektedir. Dişeti hastalıklarının özellikle kalp-damar hastalıklarına neden olduğu, sindirim sistemi bozukluklarından, hipertansiyon, diyabet, eklem problemleri ve erken doğuma kadar birçok sistemik durumu olumsuz olarak etkileyebileceği unutulmamalıdır.
Sadece içinde bulunduğumuz Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda değil, her zaman, çeşitli sosyal medya aracılığıyla halkımızı bu konuda bilinçlendirmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. 11 Mayıs 2023 tarihinden beri hasta kabulüne başladığımız Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ile Diş Hekimliği Fakültesi olarak bizler de bu konuda üzerimize düşen sorumluluklarımızı fazlasıyla yerine getirmeye hazırız. Hızla güçlenen öğretim üyesi kadromuzla diş hekimliği bilimini halkımızla buluşturacak, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanemizde halkımızın ağız ve diş sağlığı problemlerini de gidererek, toplum sağlığını üst seviyelere getirmek için elimizden geleni yapacağız. Yakın bir süre sonra başlamayı hedeflediğimiz okul, yurt, huzurevi gibi kurumlarda yapacağımız ağız taramalarıyla, çeşitli medya ve sosyal medya bağlantıları sonucu, etkin ağız bakımı ile ilgili konularda halkımızın farkındalığını artırıp, “Sağlık Ağızdan Başlar” sloganını herkese yaymak için çalışacağız. Çünkü ağızdaki problemlerin tüm vücutta risk faktörlerini artırması yanında, vücutta görülen birçok hastalıkların da ağız içinde belirti vermeleri gözardı edilmemesi gereken bir durumdur.