MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu
Maarif Nazırı Emrullah Efendi’nin kişisel gayretleri sonucu Muallimler Meclisi’nde “Dişçi Mektebi” kurulması için müzakerelerin başladığı ve bütçesinin Maarif Nezareti’ne gönderildiği tarih olan 22 Kasım 1908 yılından beri ülkemizde diş hekimliği hizmetleri verilmekte, Türk Diş Hekimliği Birliği’nin 17.01.1996 tarihli başvurusu üzerine 30 seneden beri 22 Kasım tarihi düzenli bir şekilde Türk Diş Hekimleri Günü olarak kutlanmaktadır.
İstanbul Kadırga’da iki katlı ahşap bir binada başlanan diş hekimliği hizmetleri, günümüzde, eğitim-öğretime başlamış 105 adet ve eğitim-öğretime henüz başlamamış 13 adet olmak üzere toplam 118 adet Diş Hekimliği Fakültesi ile büyük bir sayıya ulaşmıştır. Fakültemiz; 3 Temmuz 2017 tarih ve 10549 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile ülkemizde 74. sırada kurulmuştur. Bu sene 41.000 ile Fakültemiz Devlet Üniversiteleri içerisinde Türkiye’de 50. sıraya yükselmiştir. Anabilim Dalı polikliniklerimizin daha 1.5 seneden beri faaliyet gösterdiği göz önüne alınır, öğretim üyesi sayımızın da her geçen zamanda daha güçlü bir duruma geçtiği düşünülürse, ileride bu sıralamada daha üst sıralarda yerimizi alacağımız aşikardır.
Diş Hekimliği Fakültemiz; uygulama birimimiz olan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ile halkımıza diş tedavisi hizmetleri verirken, halen dört sınıfımızda eğitim öğretim gören toplam 300 öğrencimiz, diş hekimliği mesleğiyle ilgili bilgileri güncel literatür bilgileriyle desteklenecek şekilde öğrenmektedirler. Amacımız; son teknolojik ve dijital makine, teçhizat ve programlarla Fakülte ve Hastanemizi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne yakışır bir şekilde “Dijital Diş Hekimliği Fakültesi” haline dönüştürmek, eğitim, sağlık hizmetleri ve hatta bilimsel araştırmalarda ülkemizde üst sıralarda yer alabilmektir.
Daha 4 sene kadar önce kaba inşaat halinde olan hastanemiz ve İlahiyat Fakültesinin 2. katındaki bir koridorda yer alan Fakültemiz, muazzam bir ivmeyle bu seviyeye ulaşmıştır. Bunda emeği geçen Milletvekilimiz, eski Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ’a, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin DALGAR’a, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer TEKŞEN’e ve emeği geçen herkese teşekkür etmeyi bir borç biliriz. Bizim de üzerimize düşen görevleri yerine getirip eğitim, araştırma ve diş sağlığı hizmetleri alanlarında sadece bölgemizin değil, ülkemizin göz bebeği olması için elimizden geleni yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Güçlü yönlerimiz; akademik ve idari kadromuzun genç ve dinamik olması, dolayısıyla araştırma, hizmet, eğitim-öğretim konularında enerjik, heyecanlı ve idealist olması, daimi binamızın başka bir binadan dönüştürülerek değil, amacına uygun olarak yapılmış olması, alt yapı, makine ve teçhizat bakımından donanımlı ve teknolojik olması, geniş vizyonumuzun uygulamaya çok kısa bir sürede geçirilebilmesi gibi birçok madde sayılabilir. İdari ve akademik kadromuzun henüz yeteri seviyeye ulaşamamış olması en başta gelen zayıf yönümüzdür. Ancak çok kısa bir sürede bu zayıf yönümüzün de, güçlü yönümüze dönüşeceğine inanıyorum. Bazı anabilim dallarımızın DUS programına dahil olduktan sonra araştırma görevlilerin de gelmesiyle birlikte, bakılan hasta sayısında ve memnuniyetinde daha hızlı bir iyileşme sağlanacaktır.
Ülkemizde geçen yıl 8.500 diş hekimi mezun olarak mesleki yaşantılarına başlamışlardır. 2024 yılında ülkemizdeki diş hekimi sayısı 60.000 civarındadır. Bu sayı, 138 milyon kişiye bakabilecek ölçüdedir. Buna karşın, toplumumuzun %74’ünde diş çürüğü ve %70’inde dişeti problemlerinin mevcut olması kabul edilemez bir sorundur. Zira, evlerin %60’ında diş fırçası ve diş macunu maalesef hiç bulunmamaktadır. 3 ayda bir yenilenmesi gereken diş fırçası, ülkemizde ortalama 4 yılda bir yenilenmektedir. Yıllık diş macunu tüketimi ABD’de 572 gram iken, ülkemizde sadece 125 gram kadardır. İdeal diş fırçalama süresi 2 dakika iken, ülkemizde diş fırçalama ortalama 30 saniye gibi kısa bir süre içinde bitirilmektedir. Diş Hekimliği tarihi incelendiğinde; antik Mısır, İnka, Aztek, Hitit, Roma İmparatorluğu gibi dönemlere ait kafatası araştırmalarında, dişeti hastalıklarının oranlarının hemen hemen aynı olduğu, çürük oranlarının ise antik çağlardakilere göre daha yüksek oranda olduğu ortaya çıkmıştır. Ağız ve diş sağlığı konusundaki ülkemizde mevcut olan bu hazin durumu, biz üniversiteler olarak halkımızı bilinçlendirerek düzelteceğiz. Üniversitemizin “Evrensel Bilgiden Toplumsal Katkıya” mottosunu yerine getirmek amacıyla 4 Kasımda başlattığımız Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne yapmış olduğumuz ilk ziyaretimizi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyle gerçekleştireceğimiz diğer aktivasyonla devam ettireceğiz. Ana sınıfları, ilkokul öğrencileri başta olmak üzere birçok yeri yerinde ziyaret ederek koruyucu hekimlik alanında ağız ve diş sağlığı konularında bilgilendirmeler yapmayı, yerinde ağız içi muayeneler yaparak erken tanı koymayı, Burdur Merkez ve ilçelerine ait ağız profili çıkararak, ortaya çıkan klinik tabloyu iyileştirmek için tedavi planlamaları yapmayı amaçlamaktayız. “Sağlık ağızdan başlar” sözünü tüm topluma yaymayı planlıyoruz.
Büyük fedakarlıklarla ağız ve diş sağlığının korunması için emek harcayan diş hekimlerimizin, 22 Kasım Türk Diş Hekimleri Günü’nün 116. yılını kutlarken, hepimizin yüzlerinden gülümsemenin eksik olmamasını diliyorum. Saygılarımla.
Törenden kareler
Diğer Etkinlikler

Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu

MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu

MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu

Burdur Valiliği Hilmi-Hafize Evin Huzurevi

Prof. Dr. Alfred Kantorowicz Konferans Salonu

Prof. Dr. Alfred Kantorowicz Konferans Salonu

Prof. Dr. Alfred Kantorowicz Konferans Salonu

Konferans Salonu

Konferans Salonu
